Terra
i Xufa és un projecte creat l'any 2004 a l'Horta Nord. Els seus
responsables, Enric Navarro i Francisco Planells, ens diuen: "Vam ser la
primera empresa a conrear xufa ecològica certificada per la Denominació
d'Origen Xufa de València
P. Bolaño / The Ecologist
Terra i Xufa tornen a BioCultura i concretament a BioCultura València. El 2008, la seua orxata va rebre el Premi BioCultura al Millor Producte. A més d'orxata, l'empresa també té en ecològic oli de xufa, farina de xufa, cervesa de xufa, orxata concentrada... Aposta pel producte local i per combinar la tradició, les arrels, amb la creativitat, la inventiva i les tècniques agroecològiques d'avantguarda. Xerrem amb Francisco Planells ...
Terra i Xufa és un projecte creat l'any 2004 a l'Horta Nord. Els seus responsables, Enric Navarro i Francisco Planells, ens diuen: "Vam ser la primera empresa a conrear xufa ecològica certificada per la Denominació d'Origen Xufa de València, i en elaborar la primera orxata ecològica certificada pel Comitè d'Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana. L'any 2008 presentem l'Oli de Xufa verge, i no hem deixat d'innovar en productes derivats de la xufa. El van seguir la farina de xufa el 2009 i la cervesa de xufa Antara el 2011". Francisco Planells assevera: "A més de l'orxata ecològica Terra i Xufa, que des de l'any 2008 ha estat present en totes les edicions de BioCultura, en aquesta edició del 2013 presentarem novament la Cervesa de Xufa Antara, de la qual només vam poder comptar amb un nombre limitat d'ampolles a l'edició del 2012, ja que acabàvem de llançar-la al mercat. Els visitants també podran degustar els nostres productes elaborats a partir de xufa de cultiu propi a l'Horta Nord com l'oli i la farina de xufes, i conèixer la nostra àmplia oferta de fruites i hortalisses de cultiu ecològic. Com a principal novetat en eixa edició de BioCultura València, comptarem amb rebosteria elaborada a partir de farina de xufa i orxata: Coca de Llanda, Fogasetes (galetes de xufa i anís) i coquetes salades de xufa i cacauet".
LA DISTRIBUCIÓ
Durant eixos anys, l'empresa ha presentat els seus productes a les fires ecològiques internacionals de major rellevància, Biofach a Nuremberg, el Fancy Food Show de Nova York o la fira de Biocultura de Barcelona i Madrid, on "la nostra orxata concentrada rebé el premi al millor Producte Ecològic de l'Any 2008, al que li va seguir el Aliments d'Espanya 2009, atorgat pel Ministeri de Medi Ambient, Rural i Marí, en la categoria de jove empresariat. Els nostres productes de xufa es comercialitzen actualment als Estats Units, França, Alemanya, Itàlia, Regne Unit i República Txeca. Encara que puga semblar una contradicció, la principal innovació d'eixe projecte ha consistit a rescatar productes derivats de la xufa tan antics com la cervesa, que ja elaboraven els egipcis al segle IV aC, l'oli, amb origen en l'Imperi Romà, o la farina, ja emprada com a ingredient de rebosteria en l'Imperi Islàmic". Planells afegeix: "Els nostres productes es poden trobar en supermercats i botigues de productes ecològics, herbolaris, botigues gourmets, i en algunes gelateries i cafeteries, que cada volta estan apostant més pels productes d'origen ecològic".
EL GUST
Sap el públic valorar les diferències de l'orxata ecològica? Planells és categòric: "Per descomptat, cada vegada ens trobem amb consumidors molt més informats dels beneficis que té per al nostre organisme i per al nostre entorn el consum de productes provinents de l'agricultura ecològica". El sabor dels productes de Terra i Xufa és inconfusible: hi ha personalitat, hi ha solera i hi terreta, però també molta creativitat. I hi ha vida per l'orxata més enllà de la temporada estiuenca? Planells ens diu: "Tot i que el consum d'orxata s'incrementa notablement en la temporada d'estiu, el seu consum es va fent cada volta més extensiu a la resta de l'any. L'orxata concentrada, un cop diluïda, té totes les qualitats de l'orxata natural, i és un perfecte substitut de la llet animal per a aquelles persones intolerants a la lactosa, el gluten o les proteïnes làcties, i pot consumir tant freda com calenta. A més, l'orxata s'empra cada volta més com a ingredient de rebosteria, ja que podem substituir la llet per orxata en l'elaboració de coques, flams, natilles...
Ara que estan tan de moda les llets vegetals, té més futur l'orxata? "Precisament, el fet que el consum d'orxata s'haja associat tradicionalment a l'estiu, no ens ha de fer oblidar que es tracta d'una llet vegetal amb unes propietats nutricionals extraordinàries, destacant el seu alt contingut en fibra, àcid oleic, minerals i aminoàcids essencials com l'arginina. És un aliment prebiòtic, i considerat component tradicional de la dieta mediterrània. Cada vegada són més reconegudes aquesta qualitats pels consumidors, així que encara està per arribar el veritable creixement del consum de l'orxata associat a les seues propietats saludables ", assenyala Planells.
FARINA I OLI DE XUFA
En quant als productes derivats de la xufa, li preguntem a Francisco quines característiques i aplicacions tenen la farina i l'oli de xufa: "La farina de xufa és 100% xufa mòlta, i, a més de les seues aplicacions en rebosteria, s'empra com complement dietètic. Afegint unes cullerades a la llet o iogurt, aconseguirem una alta aportació de fibra i antioxidants, a més d'ajudar a reduir els nivells de colesterol. En països com Alemanya i la República Txeca s'utilitza com a ingredient en l'elaboració de barretes de cereals. Quant a l'oli verge de xufa, s'obté per premsat en fred, igual que l'oli d'oliva. Podem utilitzar-lo per a l'elaboració d'amaniments i salses, o com acompanyament en cru de verdures, carns i peixos. El seu alt contingut en àcid oleic (71%) i en Vitamina E, li atorga propietats antioxidants, nutritives i hidratants, és un oli indicat per a massatges i per a la seva utilització en l'elaboració de locions corporals i cremes hidratants". Per finalitzar, li preguntem a Planells una cosa la resposta de la qual ja coneixem i és també una aposta vital per a nosaltres: El futur està en l'àmbit local, en arrelar-se a la terra? La resposta no es fa esperar: "Sens dubte, el futur dels productes hortofructícoles és el consum de proximitat. El consum de productes ecològics, que podem tenir a les nostres rebosts només unes hores després d'haver estat collits, a més d'garantir una màxima qualitat del producte, arriba als consumidors sense patir grans increments de preu associats al seu transport i emmagatzematge, i amb un impacte mediambiental molt menor ".
L'EMPRESA
Hijos de Salvador Costa, S.L. (HISC) va ser fundada, segons ens expliquen els seus responsables, "l'any 1897 pel nostre avi D. Salvador Costa. L'empresa es dedicava a la fabricació de licors i xarops. Va ser a partir dels anys 40, amb la segona generació, quan començà a comercialitzar l'orxata de xufes concentrada. En l'actualitat, som la tercera generació qui dirigim l'empresa amb noves tecnologies, comptant amb una història centenària que, unida a l'experiència, garanteix la màxima qualitat en tots els nostres productes. Estem situats a l'horta valenciana, entorn on es conrea la xufa; açò ens permet accedir i seleccionar la millor matèria primera en el seu propi lloc d'origen".
D'altra banda, afegeixen, "comptem amb un equip d'especialistes que, gràcies a la seua experiència, exerceixen amb la màxima professionalitat tots els controls que garanteixen la millor seguretat alimentària. A més, a les nostres instal·lacions disposem de tots els equips tècnics necessaris per complir eixos objectius. Així mateix, la nostra major inquietud de cara al futur va sempre lligada al desenvolupament de noves tècniques que aporten qualitats en un continu procés d'investigació que ens mantinga a l'avantguarda del nostre sector. Tots els nostres productes són 100% vegetals. No contenen gluten, colesterol, lactosa, colorants ni conservants. No necessiten fred per conservació i la caducitat és superior a dos anys gràcies a una pasteurització controlada i al seu envasat asèptic".
Per concloure, ens assenyalen: "L'any 2012 vam iniciar un nou projecte al costat de Terra i Xufa,"Noves Orxates Tradicionals de València", en el qual unim experiència i innovació per potenciar la comercialització i internacionalització dels nostres productes, i continuar innovant en el sector de la xufa i l'orxata".
Hijos de Salvador Costa S.L./Terra i Xufa
Avenida Padre Carlos Ferris, 113
46470-Albal (Valencia)
961260231
www.terraixufa.com
www.horchatashisc.com
hisc@horchatashisc.com
P. Bolaño / The Ecologist
Terra i Xufa tornen a BioCultura i concretament a BioCultura València. El 2008, la seua orxata va rebre el Premi BioCultura al Millor Producte. A més d'orxata, l'empresa també té en ecològic oli de xufa, farina de xufa, cervesa de xufa, orxata concentrada... Aposta pel producte local i per combinar la tradició, les arrels, amb la creativitat, la inventiva i les tècniques agroecològiques d'avantguarda. Xerrem amb Francisco Planells ...
Terra i Xufa és un projecte creat l'any 2004 a l'Horta Nord. Els seus responsables, Enric Navarro i Francisco Planells, ens diuen: "Vam ser la primera empresa a conrear xufa ecològica certificada per la Denominació d'Origen Xufa de València, i en elaborar la primera orxata ecològica certificada pel Comitè d'Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana. L'any 2008 presentem l'Oli de Xufa verge, i no hem deixat d'innovar en productes derivats de la xufa. El van seguir la farina de xufa el 2009 i la cervesa de xufa Antara el 2011". Francisco Planells assevera: "A més de l'orxata ecològica Terra i Xufa, que des de l'any 2008 ha estat present en totes les edicions de BioCultura, en aquesta edició del 2013 presentarem novament la Cervesa de Xufa Antara, de la qual només vam poder comptar amb un nombre limitat d'ampolles a l'edició del 2012, ja que acabàvem de llançar-la al mercat. Els visitants també podran degustar els nostres productes elaborats a partir de xufa de cultiu propi a l'Horta Nord com l'oli i la farina de xufes, i conèixer la nostra àmplia oferta de fruites i hortalisses de cultiu ecològic. Com a principal novetat en eixa edició de BioCultura València, comptarem amb rebosteria elaborada a partir de farina de xufa i orxata: Coca de Llanda, Fogasetes (galetes de xufa i anís) i coquetes salades de xufa i cacauet".
LA DISTRIBUCIÓ
Durant eixos anys, l'empresa ha presentat els seus productes a les fires ecològiques internacionals de major rellevància, Biofach a Nuremberg, el Fancy Food Show de Nova York o la fira de Biocultura de Barcelona i Madrid, on "la nostra orxata concentrada rebé el premi al millor Producte Ecològic de l'Any 2008, al que li va seguir el Aliments d'Espanya 2009, atorgat pel Ministeri de Medi Ambient, Rural i Marí, en la categoria de jove empresariat. Els nostres productes de xufa es comercialitzen actualment als Estats Units, França, Alemanya, Itàlia, Regne Unit i República Txeca. Encara que puga semblar una contradicció, la principal innovació d'eixe projecte ha consistit a rescatar productes derivats de la xufa tan antics com la cervesa, que ja elaboraven els egipcis al segle IV aC, l'oli, amb origen en l'Imperi Romà, o la farina, ja emprada com a ingredient de rebosteria en l'Imperi Islàmic". Planells afegeix: "Els nostres productes es poden trobar en supermercats i botigues de productes ecològics, herbolaris, botigues gourmets, i en algunes gelateries i cafeteries, que cada volta estan apostant més pels productes d'origen ecològic".
EL GUST
Sap el públic valorar les diferències de l'orxata ecològica? Planells és categòric: "Per descomptat, cada vegada ens trobem amb consumidors molt més informats dels beneficis que té per al nostre organisme i per al nostre entorn el consum de productes provinents de l'agricultura ecològica". El sabor dels productes de Terra i Xufa és inconfusible: hi ha personalitat, hi ha solera i hi terreta, però també molta creativitat. I hi ha vida per l'orxata més enllà de la temporada estiuenca? Planells ens diu: "Tot i que el consum d'orxata s'incrementa notablement en la temporada d'estiu, el seu consum es va fent cada volta més extensiu a la resta de l'any. L'orxata concentrada, un cop diluïda, té totes les qualitats de l'orxata natural, i és un perfecte substitut de la llet animal per a aquelles persones intolerants a la lactosa, el gluten o les proteïnes làcties, i pot consumir tant freda com calenta. A més, l'orxata s'empra cada volta més com a ingredient de rebosteria, ja que podem substituir la llet per orxata en l'elaboració de coques, flams, natilles...
Ara que estan tan de moda les llets vegetals, té més futur l'orxata? "Precisament, el fet que el consum d'orxata s'haja associat tradicionalment a l'estiu, no ens ha de fer oblidar que es tracta d'una llet vegetal amb unes propietats nutricionals extraordinàries, destacant el seu alt contingut en fibra, àcid oleic, minerals i aminoàcids essencials com l'arginina. És un aliment prebiòtic, i considerat component tradicional de la dieta mediterrània. Cada vegada són més reconegudes aquesta qualitats pels consumidors, així que encara està per arribar el veritable creixement del consum de l'orxata associat a les seues propietats saludables ", assenyala Planells.
FARINA I OLI DE XUFA
En quant als productes derivats de la xufa, li preguntem a Francisco quines característiques i aplicacions tenen la farina i l'oli de xufa: "La farina de xufa és 100% xufa mòlta, i, a més de les seues aplicacions en rebosteria, s'empra com complement dietètic. Afegint unes cullerades a la llet o iogurt, aconseguirem una alta aportació de fibra i antioxidants, a més d'ajudar a reduir els nivells de colesterol. En països com Alemanya i la República Txeca s'utilitza com a ingredient en l'elaboració de barretes de cereals. Quant a l'oli verge de xufa, s'obté per premsat en fred, igual que l'oli d'oliva. Podem utilitzar-lo per a l'elaboració d'amaniments i salses, o com acompanyament en cru de verdures, carns i peixos. El seu alt contingut en àcid oleic (71%) i en Vitamina E, li atorga propietats antioxidants, nutritives i hidratants, és un oli indicat per a massatges i per a la seva utilització en l'elaboració de locions corporals i cremes hidratants". Per finalitzar, li preguntem a Planells una cosa la resposta de la qual ja coneixem i és també una aposta vital per a nosaltres: El futur està en l'àmbit local, en arrelar-se a la terra? La resposta no es fa esperar: "Sens dubte, el futur dels productes hortofructícoles és el consum de proximitat. El consum de productes ecològics, que podem tenir a les nostres rebosts només unes hores després d'haver estat collits, a més d'garantir una màxima qualitat del producte, arriba als consumidors sense patir grans increments de preu associats al seu transport i emmagatzematge, i amb un impacte mediambiental molt menor ".
L'EMPRESA
Hijos de Salvador Costa, S.L. (HISC) va ser fundada, segons ens expliquen els seus responsables, "l'any 1897 pel nostre avi D. Salvador Costa. L'empresa es dedicava a la fabricació de licors i xarops. Va ser a partir dels anys 40, amb la segona generació, quan començà a comercialitzar l'orxata de xufes concentrada. En l'actualitat, som la tercera generació qui dirigim l'empresa amb noves tecnologies, comptant amb una història centenària que, unida a l'experiència, garanteix la màxima qualitat en tots els nostres productes. Estem situats a l'horta valenciana, entorn on es conrea la xufa; açò ens permet accedir i seleccionar la millor matèria primera en el seu propi lloc d'origen".
D'altra banda, afegeixen, "comptem amb un equip d'especialistes que, gràcies a la seua experiència, exerceixen amb la màxima professionalitat tots els controls que garanteixen la millor seguretat alimentària. A més, a les nostres instal·lacions disposem de tots els equips tècnics necessaris per complir eixos objectius. Així mateix, la nostra major inquietud de cara al futur va sempre lligada al desenvolupament de noves tècniques que aporten qualitats en un continu procés d'investigació que ens mantinga a l'avantguarda del nostre sector. Tots els nostres productes són 100% vegetals. No contenen gluten, colesterol, lactosa, colorants ni conservants. No necessiten fred per conservació i la caducitat és superior a dos anys gràcies a una pasteurització controlada i al seu envasat asèptic".
Per concloure, ens assenyalen: "L'any 2012 vam iniciar un nou projecte al costat de Terra i Xufa,"Noves Orxates Tradicionals de València", en el qual unim experiència i innovació per potenciar la comercialització i internacionalització dels nostres productes, i continuar innovant en el sector de la xufa i l'orxata".
Hijos de Salvador Costa S.L./Terra i Xufa
Avenida Padre Carlos Ferris, 113
46470-Albal (Valencia)
961260231
www.terraixufa.com
www.horchatashisc.com
hisc@horchatashisc.com